Militaire verbondenheid als kern van belevingsbranche

Militaire waarden in sport en recreatie sector

Het aantal bedrijven in de sector sport en recreatie waar de drijvende kracht een (oud)-militair is lijken als paddestoelen uit de grond gestampt te worden. In 2010 ontstond bij Andre Skwortsow het idee om een hindernisbaan in de modder te organiseren. De oud-marinier bleek goud in handen te hebben in de vorm van Mud Masters. Hoewel Andre waarschijnlijk het meest succesvolle militaire concept is van de afgelopen jaren, staat hij als oud-militair zeker niet alleen in deze sector.

Koen Postma, tevens een oud-marinier, is manager van de grootste concurrent van Mud Masters, namelijk de Strong Viking obstacle course. En als je verder gaat spitten is de lijst van militairen in de branche lang. Van een crossfit box in Alkmaar, een online trainingsschema voor aanstormend Defensiepersoneel, een reallife gaming ervaring, tot aan volledige bivakken ten behoeven van teambuilding. Allerlei concepten met een link aan de militaire wereld zien het daglicht en hebben vaak ook succes. Zit het succes in het concept of de mensen achter de concepten, vraag ik me dan af. Die vraag kan ik zo makkelijk niet beantwoorden. Feit is wel dat grote groepen klanten klaarblijkelijk aangesproken worden door de evenementen met militaire grondslag.

De belevingsbranche groeit

Naast dat de evenementen een militaire grondslag hebben, zie ik het woord ‘beleving’ of ‘experience’ steeds vaker opduiken bij dit soort evenementen. Er is zowaar een ‘belevingsbranche’ onstaan. Dat gaat nog verder dan sport en recreatie, en omhelst alle bedrijven die een beleving of speciaal gevoel willen opwekken. Mensen willen tegenwoordig meer dingen zelf willen meemaken. Gaan ze daarom soms in plaats van naar een oorlogsfilm zelf iets doen als militair-voor-een-dag? Hoe is het nou om als soldaat een missie uit te voeren in een groot gebouw? Of om als team afgebeuld te worden door instructeurs. Mensen zijn op zoek naar die next level ervaring. Een ervaring die soms tegen het extreme aanzit. Een ervaring die verder gaat dan een potje paintballen of vlotten bouwen.

‘The Why’ achter HEL Shooter

Ik vind het persoonlijk een goede ontwikkeling, omdat ik geloof in de waarden en normen waar militairen voor staan. Het is kameraadschap, verbondenheid, samenwerking, doorzettingsvermogen wat in het militaire leven hoog in het vaandel staat. Mijn motivatie om HEL Shooter op te richten zat in een duidelijke visie. Ik geloof namelijk dat wanneer je met een groep uitgedaagd wordt, onder uitzonderlijke omstandigheden, dat er een hechtere band ontstaat. Dat zag ik bij de mariniers, tijdens missies in Afghanistan, maar ook tijdens de zware bergtrainingen in Schotland. Maar dat gegeven is voor iedereen waardevol. Onderneem eens wat spannends met je vrienden of je voetbalteam. Ga eens je grenzen opzoeken samen. Dan leer je elkaar kennen. Dan leer je jezelf een klein beetje beter doorgronden. En dat is heel waardevol. Zeker in een tijd waarin je niet meer een praatje maakt als je in de rij staat bij de appie, omdat iedereen op zijn telefoon staat te gluren. Ga eruit en voel het avontuur van een militaire ervaring. Spring in de modder, val criminelen aan in een groot gebouw, of zoek je grenzen op tijdens een militaire crashmove. Dat zal je goed doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *